Drie weken geleden was ik in retraite. In de weken ervoor was ik al tijdelijk gestopt met socials (sowieso niet mijn favoriet), nieuws en deed ik het iets rustiger aan. Het was een fijne zelf gefabriceerde retraite: het leven in mijn eigen ritme en niet dat van mijn gezin of werk en dat was fijn. Eten, slapen, lezen, yoga, meditatie, allemaal wanneer ik voelde dat het me paste. Zo nu en dan werd er voor me gekookt en ik heb mezelf ook getrakteerd op een prachtige energetische behandeling begeleid met harp. Een aanrader!
Ik trok me een aantal dagen terug in stilte om het leven op een andere manier te beleven, te hergroeperen en nieuwe inspiratie op te doen. Deze nieuwe inspiratie komt onder andere tot uiting in het schrijven deze blog (waarvan ik er vaker één wil schrijven). En ook dat ik de optie van helende voeding na een behandeling in mijn praktijk wil uitbreiden met uitgebreidere maaltijden. Want daar heb ik de afgelopen tijd weer mensen heel blij meegemaakt en dat voedt mij ook, het maakt me oprecht blij! Bovenal het hernieuwde besef hoe fijn de veranderingen in mijn leven zijn geweest en hoe blij ik ben met hoe mijn leven er nu uitziet. Meer tijd thuis, oog voor de vele kleine wonderen die op mijn pad komen, klein geluk. Het team van ‘One moment a day’ is briljant met #klein geluk. Eigenaresse Talia van Essen heeft net een prachtige gedichtenbundel uitgebracht en ik werk al een tijdje met haar boekje voor geluksmomentjes.
Toch hebben de afgelopen weken met waterrampen, onduidelijkheid rondom Corona, zinloos geweld en de dood van Peter R. de Vries impact op mijn lijf, op mijn geest en op mijn energie. Dit hoorde ik ook terug bij cliënten afgelopen week. Zelf ervaar ik dat ik hoog in mijn energie zit, ik hou mezelf voortdurend bezig en zo nu en dan voel ik me wat licht in mijn hoofd, wat druk op mijn oren. De kaken zijn wat strak en mijn onderrug voelt wat oncomfortabel. Niks ernstigs maar voor mij wel een signaal! Twee dingen zijn nu belangrijk voor mij: veel water drinken en aarden, aarden en nog eens aarden. Over water drinken en het effect daarop op je lijf hoef ik niet uit te wijden, dat is je ongetwijfeld bekend. Maar aarden?
Aarden: wat, waarom?
Maar wat is dat eigenlijk? Waarom doe je dat en hoe dan? En waarom is het zo belangrijk? Gegrond of geaard zijn wil zeggen: 'volledige aanwezigheid in het hier en nu van de stoffelijke bestaansdimensie en gelijktijdig gevoed worden door een evenwichtige mengeling van zowel kosmische als aardse energieën'. Persoonlijk ervaar ik dit door een gevoel van gedragenheid en een rotsvast vertrouwen dat alles is zoals het moet zijn, ook al is de situatie niet zoals mijn hoofd/ego het zou willen. Ik voel het aan mijn manier van lopen die stevig maar tegelijk licht voelt.
Gebrek aan evenwicht veroorzaakt bij sommige mensen voor problemen. Dit kan tot uiting komen in de vorm van geestelijke verwarring, stress en twijfelen aan zichzelf. Dit gevoel ken ik als geen ander maar in tegenstelling tot vroeger voel ik nu veel eerder dat ik niet gegrond ben, buiten mezelf aan het vliegen ben en kan ik dit (meestal) voorkomen. Als ik voel dat ik niet ben geaard dan is werken aan gronding heel hard nodig.
Nieuw onderzoek wijst erop dat contact met de aarde belangrijk is. Het is een over het hoofd geziene omgevingsfactor, een factor waarvan zeer weinigen die in moderne culturen leven profiteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat het grote voordelen heeft voor je gezondheid. Steeds meer bewijsmateriaal doet vermoeden dat de trilling van de stroomcircuits van de aarde een positieve werking hebben voor het normaal functioneren onze lichaamssystemen (….). Zelfs een paar minuten per dag in nauw contact met de aarde kan al verschil maken.
Hoe dan?
Vanuit verschillende filosofieën zijn er talloze oefeningen om te ‘leren’ aarden. Bijna niemand is altijd geaard, het is belangrijk voor iedereen. Het is van groot belang om een oefening of manier te vinden die bij je past. Ik deel er een aantal met je die voor mij goed werken en die niet veel ‘gedoe’ zijn. Ik nodig je vooral uit om zelf op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wat bij jou past.
- Wandelen op blote voeten (in de natuur)
Je hebt best veel kans om mij blootvoets in Park Holthuizen tegen te komen. Gympen of slippers uit. Even geen isolerende rubber of plastic zolen onder mijn voeten. Direct contact met de aarde. Alles afgeven en loslaten wat ik niet meer nodig heb en laten transformeren door moeder aarde. Opgaan in de natuur en dat zo dichtbij huis. En soms ga ik heel stiekem even liggen in het hoge gras waar niemand mij ziet . Gewoon wandelen helpt ook al. - Wisselende adem
Vanuit de yoga ken ik de wisselende adem en pas deze bijna dagelijks toe voordat ik ga mediteren. Deze oefening maakt gebruik van het balanceren van je ademhaling tussen de neusgaten. De wisselende adem schept evenwicht tussen de positieve en negatieve stromen van levenskracht. Dit evenwicht drukt zich uit in een goede gezondheid en in een rustige en heldere geest. Specifiek in het verbeteren van de hersenactiviteiten, het nieuw leven in jezelf blazen, schoonmaken van je longen, het kalmeren van een geïrriteerde geest, het verbinden van de linker en de rechter hersenhelft, het verbeteren van je slaap, het voorbereiden voor meditatie, het reguleren van je lichaamstemperatuur, het versterken van rust en het genezen en versterken van energiestromen. Persoonlijk voel met name heel veel rust tot mij komen en ik ervaar mijzelf als eenheid en voel dan: ‘alles is goed’. Hoe doe je dat?
- Zit ontspannen recht op. Houd de ogen dicht.
- Adem in.
- Sluit het rechterneusgat met de rechterduim
- Adem diep uit door het linkerneusgat
- Adem daarna in door hetzelfde neusgat
- Sluit dan het linker neusgat met de ringvinger en de pinkt, open het rechterneusgat en adem uit
- Adem vervolgens in door het rechterneusgat. Sluit dan het rechterneusgat , open het linkerneusgat en adem uit.
- Dit is één ronde. Doe 10, 20 of meer ronden zonder onderbreking. Vergeet niet dat de laatste even gemakkelijk en aangenaam moet zijn als de eerste.
- Ademen naar harapunt: centreren en gronden
In de diverse opleidingen die ik volgde, leerde ik over het harapunt. Hara betekent letterlijk ‘buik’. Als je goed in contact bent met je buik- en bekkenruimte betekent dat dat je ook goed bent geaard. Het is binnen de yoga een plek waarvan bekend is dat je er herinneringen en angst opslaat. In tijden van stress is het dan ook vaak zo dat de energie juist op deze plek niet stroomt. Let maar eens op hoe vaak je je billen samenknijpt/aanspant en je buik inhoudt als het spannend is. Er is veel te vertellen over het harapunt maar voor nu hoef je alleen maar te weten dat het bestaat en waar je het kunt vinden.
De uitgangspositie voor deze oefening is de berghouding. Bij deze houding geef je je over aan dit moment. Weg uit je hoofd.
1e deel: de berghouding
- Sta in een kleine spreidstand, iets kleiner dan heupbreedte. Zeker niet meer, want als de spreidstand te groot is, wordt de houding te star.
- De armen hangen, de schouders ontspannen, het hoofd gewoon rechtop.
- Het lichaamsgewicht rust op beide voeten en de gehele voet.
- De buik is ontspannen.
- De knieën zijn lichtjes gebogen, uit het slot.
- De ogen worden gesloten, ten zij je daar moeite mee hebt. In dit geval laat je de blijk ergens rusten en zie je alles tegelijk.
- Wees je bewust van de voetzolen en voel hoe de grond het lichaam draagt.
- Voel je met iedere uitademing dieper in de ondergrond zakken.
Met de berghouding aard je jezelf.
2e deel: ademen naar het harapunt
- Leg nu je handen op buik net onder je navel.
- Focus je met je aandacht op je onderbuik en blijf je daarop concentreren.
- Adem nu naar je onderbuik, je kunt dan je buik zachtjes op en neer voelen gaan bij het in- en uitademen.
- Blijf je ademhaling een tijdje volgen.
3e deel: contact maken met aarden – wortelen – gronden
In dit laatste deel ga je je energie wortelen. Je gaat de energie een fundament geven. Je laat je energie door je benen en voeten afdalen om contact te maken met de aardbodem, de kern van de aarde. Stel je voor dat er wortelen uit je benen en voeten groeien, heel diep de aarde in.
- (Voeten)bad met etherische olie en edelstenen
Wat ik ook fijn vind, is een het nemen van een voetenbad met himalayzout en etherische olie. Ik ben zelf zeer gecharmeerd van een mix van patchouli en citroen maar ook het meer bekende lavendel werkt heel rustgevend. Een fijne combinatie van edelstenen vind ik bergkristal, rozenkwarts en rode jaspis eventueel aangevuld met zwarte toermalijn. - Van je afschrijven of tekenen
Misschien wel mijn meest favoriete manier van aarden is ‘gewoon’ alles van me afschrijven of opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Dit kan heel simpel op losse vellen papier of in een mooie boekje. Er zijn ook hele mooi boekjes verkrijgbaar die helpen bij het schrijven door vragen die je kunt beantwoorden. Ik werk liever vanuit het niets. Bij het schrijven merk ik dat ik er achter kom wat er nu echt speelt een laagje dieper dan al mijn gedachten. Dit ontstaat door gewoon te doen. Ik raak dan los van mijn gedachten en ego en schrijf en schrijf totdat ik voel dat het klaar is. Tekenen, niet voor de mooi, maar puur intuïtief, helpt mij heel goed om los te laten. Vooral bij volle maan werkt dit extra goed. Ik maak er vaak een mooi ritueel van waarbij ik eerst schrijf, dan ga mediteren met mijn favoriete kristellen en tenslotte intuïtief teken.
En nu ik toch los ben: intuïtief plaatjes scheuren uit tijdschriften en daarvan een collage maken! Je start met een visualisatie die je vervolgens in beeld brengt door intuïtief plaatjes te scheuren uit tijdschriften. Zonder er bij na te denken, ga je mee met de flow en plak je de plaatjes willekeurig op.
Wat heb je nodig:
- 3/4 tijdschriften waar uit gescheurd mag worden.
- vel papier - A4 of groter (misschien 4 A4tjes aan elkaar geplakt😊)
- lijm of plakband
- (Mocht je liever willen knippen i.p.v scheuren)
Na 15/20 minuten bekijk je welke mooie dingen er zijn ontstaan. En.. Misschien zie je ze nog niet direct, maar door steeds weer even naar je collage te kijken, krijg je vaak mooie inzichten, ideeën en inspiratie om je dromen te realiseren.
Voor mij werkt yoga ook erg aardend evenals meditatie en soul body fusion® maar dit kost net even iets meer tijd.
BinnenInn | Yvonne Schanzleh
Bronnen:
J. Hinton, Met beide benen op de grond
D. Linn, Energiekoorden, verborgen energetische verbindingen
Yoga Vedanta Aalst, Focus op Yoga
Reactie plaatsen
Reacties
Mooi, dank voor de instructies.
Aarden en uit je hoofd...hier en nu.
Lieverd wat een mooie eerste blog